Mocha continuously crashes with remove module

I am trying to use the remove module, and have made a clean plate of the first frame, and the module works with no illumination model, but what it removed doesnt look great. I try changing the illumination model to linear and interpolate, and every time, mocha crashes. I have tried adding more clean plate frames, changing the smoothing and dissolve options and the # of frames before and after. I am not really sure what to do. The content of what I am working on is sensitive so I cannot show it in a public forum. Please help!

Absolutely, email and I will take a look. :slight_smile:

Hi there,
If you’re getting undesired results from illumination modeling, it probably has something to do with edges. Illumination modeling in mocha works very similar to the heal tool in photoshop, which is to say, areas of very dark next to very bright colors will contaminate one another if your shape crosses over those areas.
Try turning illumination modeling off, or changing the roto on your remove shape to be inside only one color area.
Cheers,
Mary

Hi there,

If you’re getting undesired results from illumination modeling, it probably has something to do with edges. Illumination modeling in mocha works very similar to the heal tool in photoshop, which is to say, areas of very dark next to very bright colors will contaminate one another if your shape crosses over those areas.

Try turning illumination modeling off, or changing the roto on your remove shape to be inside only one color area.

Cheers,
Mary

Absolutely, email and I will take a look. :slight_smile:

I am trying to use the remove module, and have made a clean plate of the first frame, and the module works with no illumination model, but what it removed doesnt look great. I try changing the illumination model to linear and interpolate, and every time, mocha crashes. I have tried adding more clean plate frames, changing the smoothing and dissolve options and the # of frames before and after. I am not really sure what to do. The content of what I am working on is sensitive so I cannot show it in a public forum. Please help!

Hi Mary,
Thanks for the quick response. Can I possible send you a screen shot via email of what I am working on? I am trying to remove shadow from the bridge of a nose, so there is some dark next to some brights. I tried it without an illumination model and the light of course doesn’t match the rest of the shot.
Thanks,
Seth

Hi Mary,
Thanks for the quick response. Can I possible send you a screen shot via email of what I am working on? I am trying to remove shadow from the bridge of a nose, so there is some dark next to some brights. I tried it without an illumination model and the light of course doesn’t match the rest of the shot.

Thanks,
Seth